Zabavite se tijekom vašeg boravka u Osijeku posjetom kazališnoj predstavi ili pogledajte dobar film u jednoj od kino dvorana. U gradu se nalaze Hrvatsko Narodno Kazalište izgrađeno sredinom 19. stoljeća te dječje kazalište „Branka Mihaljevića“, a od kino dvorana posebno se ističe kino Urania sa svojim secesijski ukrašenim pročeljem s početka 20. stoljeća.


Hrvatsko narodno kazalište

Kazališna zgrada u Osijeku izgrađena je 1866. godine u Županijskoj ulici blizu glavnog trga, a Hrvatsko Narodno Kazalište osnovano je 1907. godine. Zgrada je neo-maurskog pročelja i neo-baroknog gledališta stilom tipičnog za zemlje tadašnjeg Austro-ugarskog carstva. Kazalište će vam ponuditi bogat izbor drama, komedija, baleta i opera te opereta, a posebno su pak popularni Novogodišnji koncerti koji i u naš grad donose dašak „bečkog novogodišnjeg glamura“.

Adresa: Županijska ulica 9
Telefon: 031/220-766 (prodaja karata)
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Web: www.hnk-osijek.hr


Dječje kazalište Branka Mihaljevića

Dječje kazalište u Osijeku osnovano je 1950. godine, a ime nosi po jednome od najpoznatijih kazališnih i glazbenih djelatnika Branku Mihaljeviću, autoru popularne dječje pjesme „Zeko i potočić“. Uspješne predstave po kojima je kazalište postalo poznato tijekom 70-ih i 80-ih godina su „Zeko, zriko i janje“ te „Postolar i vrag“.

Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 19
Telefon: 031/501-485
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Web: www.djecje-kazaliste.hr


Kinematografi Osijek - Kino Urania i Kino Europa

Kino Urania izgrađeno je 1920. godine u secesijskom stilu i to kao kino te masonski hram, a trokutastim pročeljem trebala je podsjećati na piramide u Egiptu, dok je reljef sfinge na vrhu zajedno s kipovima sfingi ispred zgrade trebao služiti kao „čuvarica“ hrama. Danas je kino Urania jedino staro kino koje još uvijek u redovnom programu prikazuje kino predstave, a svaka je posebna upravo zbog vjerojatno zanimljivih tajni koje skrivaju njeni zidovi. Kino dvorana je obnovljena prema modernim tehničkim standardima.

U blizini, na zapadnom kraju Sakuntala parka, nalazi se kino Europa izgrađeno u modernom stilu kasnih 30-ih godina 20. stoljeća. U njemu se danas tek povremeno prikazuju filmovi dok se češće održavaju razni drugi kulturno-umjetnički programi. Moguć je najam obje dvorane za razne kulturno-glazbene programe.

Adresa: Šetalište Kardinala Franje Šepera 8 (dravska promenada)
Kino Urania: Ulica Vjekoslava Hengla 1 (istočna strana Sakuntala parka)
Kino Europa: Šetalište Petra Preradovića 2 (zapadna strana Sakuntala parka)
Telefon: 031/205-501
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.kinematografi-osijek.hr    


Kino Cinestar Multiplex

Blitz - Cinestar je multipleks kino s 9 dvorana smješteno u trgovačkom centru Portanova u gradskoj četvrti Retfala, uz južnu obilaznicu u blizini križanja sa zapadnom obilaznicom te željezničkog stajališta Osijek – Frigis. Do trgovačkog centra vozi besplatna autobusna linija s Gajevog trga. Kino dvorane pružaju 3D, realD 3D i extreme doživljaj filma.

Adresa: Svilajska 31a 
Telefon: 031/637-875 
Web: www.blitz-cinestar.hr/cinestar-osijek


Kino Cineplexx Multiplex

Cineplexx kino nalazi se u trgovačkom centru Avenue Mall Osijek, smještenom uz južnu obilaznicu kod skretanja za centar grada. Do trgovačkog centra vozi redovna autobusna linja gradskog prijevoza na relaciji Gajev trg – Čepin (vozni red: www.gpp-osijek.com). Kino dvorane pružaju digital2D i realD 3D doživljaj filma.

Adresa: Sv. Leopolda Mandića 50a (tzv. Čepinska cesta)
Telefon: 031/659-000
Web: www.cineplexx.hr/center/cineplexx-avenue-mall-osijek