Vaš boravak u Osijeku obogatite posjetom jednoj od galerija i muzeja. Omiljene manifestacije „Noć muzeja“, koja godinama privlači velik broj posjetitelja kao i „Europska noć muzeja“ pokazuju da posjet muzeju ne mora biti tek opcija za slučaj „što raditi u gradu na kišni dan“ već se može uklopiti u zanimljiv izlazak u grad s prijateljima i obitelji.


Muzej Slavonije

Muzej Slavonije osnovan je 1877. godine kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka. Muzej ima gotovo četiristo tisuća registriranih predmeta raspoređenih u stotinjak zbirki na devet odjela: Prirodoslovni, Arheološki (s Prapovijesnim, Antičkim te Odjelom seobe naroda i srednjeg vijeka),

Numizmatički, Povijesni, Odjel umjetničkog obrta, Etnografski, Tehnički, Odjel muzejskih tiskopisa te Hemeroteka. U sklopu muzeja djeluje suvenirnica s minijaturama pojedinih izložaka te „licitarskih“ proizvoda koji su visoke kulturno-umjetničke vrijednosti te pod zaštitom UNESCO-a. Barokne zgrade u kojima muzej djeluje nalaze se na Trgu Svetog Trojstva i spomenici su kulture (Magistrat i Gradska straža). Često služe i za potrebe organizacije gostujućih izložbi, koncerata i stručnih skupova.

Adresa: Trg Svetog Trojstva 6, 31000 Osijek
Tel.: 031/ 250 730 
Fax.: 031/ 250 741
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.mso.hr


Muzej likovnih umjetnosti

Muzej likovnih umjetnosti nalazi se u neorenesansnoj vili Neuman izgrađenoj u 19. stoljeću, a osnovan je 1954. godine. Fundus Muzeja s više od 5000 predmeta podijeljen je na nekoliko zbirki koje čine slike, crteži, grafike, skulpture i medalje iz 18., 19. i 20. stoljeća. U muzeju se čuvaju i vrlo značajne slike i crteži slavonskih krajolika autora iz Osječke crtačke škole 19. stoljeća, Huge Conrad Hotzendorfa i Adolfa Waldingera. Posebnost zgrade je „Rana“ na pročelju - spomenik na spomeniku, oštećenje koje je proizašlo od udara granate tijekom rata za hrvatsku neovisnost 1991.

Adresa: Europska avenija 9, 31000 Osijek
Tel: 031/251-280
Fax:031/251-281
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Web: www.mlu.hr


Gradske galerije - Waldinger, Kazamat i Barutana

Galerije Waldinger i Kazamat se nalaze u blizini Vodenih vrata u Tvrđi, unutar gradskih zidina, a Barutana je izdvojeni objekt na lijevoj obali Drave u Krunskoj utvrdi (Katakombe). Programi i izložbe vrlo su raznoliki, a uključuju novo-medijske umjetničke projekte, predavanja, rasprave, prezentacije, projekcije, performanse.

Adresa: Fakultetska 7, 31000 Osijek
Galerija Waldinger: Fakultetska 7, 31000 Osijek
Barutana: Tvrđavica 192, 31000 Osijek 
Telefon: 031/320-980
Fax: 031/320-978
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Galerija Open

Povremene izložbe u sklopu trgovačkog centra Konzum u Industrijskoj četvrti.

Adresa: Gacka 10 (bivši Mercator centar)


Galerija Vernissage

Izložbeni prostor nalazi se na osječkom glavnom trgu, točnije ispod njega u trgovačkom centru Pothodnik. Svoja djela ovdje su izlagali mnogi nacionalno i međunarodno poznati hrvatski umjetnici.

Adresa: Trg Ante Starčevića bb (Pothodnik) 
Telefon: 031/501-704
Mobitel: 091/7810455
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.vernissage-gallery.com

Galerija Aerodrom
U sklopu Zračne luke Osijek nalazi se izložbeni prostor Galerija Aerodrom u kojemu se povremeno priređuju izložbe slika i fotografija.

Adresa: Naselje Klisa (Državna cesta br. 2: Osijek-Klisa-Vukovar)
Telefon: 031/ 514 461
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Web: www.osijek-airport.hr


Gradska i sveučilišna knjižnica

Smještena u jednoj od secesijskih palača u Europskoj aveniji, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek osnovana je 1949. godine nastavljajući tradiciju javnih, pučkih knjižnica i čitaonica grada od sredine 19. do prve polovine 20. stoljeća. U knjižnici se uz predstavljanje knjiga često održavaju prigodne izložbe.

Adresa: Europska avenija 24, 31000 Osijek
Telefon: 031/211-233, posudbeni odjel za odrasle; 031/211-472 dječji odjel
Web: knjiga.gskos.hr


Državni arhiv u Osijeku

Državni arhiv smješten je u osječkom starom gradu Tvrđi. Povijest arhiva u Osijeku seže na kraj 17. stoljeća, dok je današnja institucija službeno uspostavljena 1956. godine. U Državnom arhivu u Osijeku povremeno se priređuju izložbe i predavanja.

Adresa: Kamila Firingera 1, 31000 Osijek
Telefon: 031/ 207 240
Web: www.dao.hr


Izložba školjki i okamina Panonskog mora

Po broju eksponata ova je stalna izložba najveća u Hrvatskoj i u ovom dijelu srednje i istočne Europe, a po rijetkosti eksponata mogu joj pozavidjeti mnogi svjetski muzeji. Zbirka sadrži ljušture školjkaša, puževe kućice, glavonošce, koponošce, mnogoljušturaše, koralje, ježince, zvjezdače, rakove, ribe te veliku kornjaču. Zastupljena su sva mora svijeta, a posebnu cjelinu čine eksponati iz Jadranskog mora. Osim morskih eksponata, predstavljeni su i slatkovodni i kopneni mekušci s našeg područja, te fosili beskralješnjaka iz davno nestalog Panonskog mora. Izložbu vodi udruga Gloria Maris koja raspolaže i bogatim ali još ne predstavljenim velikim kolekcijama Barbie lukata, umjetnički oslikanih kutija šibica stare osječke tvornice šibica „Drava“ i drugim izlošcima.

Adresa: Svodovi bb, Tvrđa (pored Vodenih vrata)
Telefon: 031/322-907 
Web: www.gloria-maris.hr


Klub kolekcionara „Autići“

Grupa entuzijasta vođena rečenicom „jedina razlika između muškarca i dječaka je u cijeni i veličini njihovih igračaka“, 2011. godine pokrenula je klub ljubitelja minijatura automobila, popularnih „autića“. Njihove izložbe se tijekom godine mogu razgledati na raznim prigodnim lokacijama u gradu.

Adresa: Krstova 12a, Donji grad
Mobitel: 098/527-570
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.kk-autici.hr